Kaos & kalas

 
För några veckor sen fick vi i uppdrag att genomföra workshops om studieteknik på en high school. Vi valde att basera workshopen på ett test som avser att visa vilken inlärningsstil som man främst använder sig av för att ta in information. Testet i sig är vi alla egentligen väldigt skeptiska till, men eftersom vi skulle ansvara för 130 kids fick det duga för att hålla det någorlunda simpelt. 
 
Förra torsdagen höll vi första delen av workshopen. Vi gav information om upplägget och presenterade kort konceptet med studieteknik och presenterade sedan testet. Därefter fick eleverna fylla i testet och själva rätta det. Trots att så många deltog gick allt riktigt smidigt! Vi avslutade första delen av workshoppen med att klargöra att vi skulle bjuda på mer information och tips för varje inlärningsstil vid nästa träff. Allt var frid och fröjd. 
 
Igår höll vi den andra delen. Kaos. Tanken var att dela upp gruppen i tre mindre grupper efter barnens primära inlärningsstil - auditory, visual och kinaestetic. Därefter ville vi dela med oss av våra efarenheter av olika studietekniker och uppmuntra barnen till att prata om hur dom bruka studera, och vad de skulle kunna göra annorlunda. Att dela upp 130 tonåringar i grupper, ta sig från punkt A till B och därefter uppmuntra till diskussion visade sig vara lite svårare än vi trott. Diskussionerna i smågrupper kom knappt igång och det tog oändlig tid att lyckas dela upp eleverna. Kort sagt lärde vi oss förmodligen mer än barnen, och kontentan av hela upplevelsen fick bli att det kan vara smart att hålla upplägget tydligt och enkelt i väldigt stora grupper. Så här i efterhand tänker jag att det hade varit bättre att hålla ihop gruppen och haft ett mer föreläsningsliknade upplägg för att undvika det förvirrade kaos som uppstod när vi skulle dela upp gruppen. Sen verkar det dessutom i efterhand ganska självklart att vi borde utformat upplägget efter varje grupps enskilda inlärningsstil.. Hur som helst, vi lärde oss mycket och det var kul att jobba med en sån stor grupp!
 
Efter vår traumatiska upplevelse med den misslyckade workshoppen var det dags för middag på en av skolorna. Personalen på kontoren i Kapstaden hade organierat en liten fest för att tacka alla engagerade föräldrar och lärare på skolorna i området. Barn från alla skolor hade förberett massor med fina uppträdanden och det blev en riktigt mysig kväll! Väl hemma gick vi vidare ut för att ta några drinkar på stan. Den första torsdagen varje månad har en massa konstgallerior och typ alla restauranger och barer på stan öppet sent, så det ville vi såklart inte missa!